2012. augusztus 30., csütörtök

Program szombatra: Pozsonyi Piknik

Újra ajánlom figyelmetekbe az Ulpius standját, és a Pozsonyi Piknik részletes programját.
Holnap menjetek, gyertek!

A részletek ITT.

Jön az Amazon

Izgalmas változások elé néz a magyar webáruház-piac, hamarosan ugyanis nálunk is megjelenik az Amazon.com. Én még könyvkereskedőnek ismertem meg őket 10-15 éve, de azóta szinte már mindent árulnak, amit el lehet adni. A hazai szereplők állítólag nem félnek tőlük, de szerintem ez csak az ilyenkor kötelező optimizmus. Az Amazon gyökeresen felforgat majd nálunk is mindent, és ez így van jól. Mi akartunk kapitalizmust, hát engedjük működni.

Az Amazonnak egyébként nemsokára lesz okostelefonja is, de azért ne higgyük, hogy fenékig tejfel az életük. A japán Rakuten már régóta feni a fogát a világelsőségre, és egyre komolyabban támad. Nagyon szeretem, amikor ennyire pezseg az élet, és ilyenkor érzem igazán, mennyire kicsik vagyunk mi egyedül. Itthon régóta nem történt már semmi lelkesítő, ránk fér tehát az Amazon beköszönése.

Addig is, ITT van pár érdekesség a cégről, amelyből most csak egyet emelnék ki: a logó jelentését. Ezt úgy alkották meg, hogy mosolygó arcra emlékeztessen bennünket - hiába, az amerikaiaknak folyton ez a mániájuk. Mondjuk, hasonló poént sütöttek el a Heinekennél is a hollandok. (Én nem vettem elsőre észre, hogy a Heineken név "e" betűi el vannak forgatva, azért olyan vidám az íráskép.) Na, jó vegyes lett ez a mai bejegyzés, de mindegy... :)

2012. augusztus 26., vasárnap

Újabb kritika a Makedónról

Ezúttal Bíró Szabolcs regényíró barátom tisztelt meg azzal, hogy elolvasta a regényt, és szakszerű, korrekt kritikát írt róla az Ekultúrán. Köszönöm neki ezúttal is!

"A makedón összeesküvés legnagyobb erénye, hogy valódi művészet- és kultúrtörténeti érdekességekkel, különlegességekkel van tele, ahelyett, hogy a szokásos keresztények-templomosok-szabadkőművesek receptet alkalmazná századszorra is. Itt látszik meg igazán, hogy a könyv szerzője foglalkozott már ilyesmivel, ért ahhoz, amiről ír, és képes újdonságokkal szolgálni a zsáner kedvelőinek. Temérdek információt kapunk hát az ókor történelméről, a középkorról, a reneszánszról, sőt még a huszadik és huszonegyedik század érdekességeiről is."

A részletek itt.

2012. augusztus 22., szerda

Itt a Pozsonyi Piknik programja!

Kiadói ajánlat:

Az Ulpius-ház standjánál (szemben az Ulpius-ház Könyvesbolttal, cím: Pozsonyi út 23.) az alábbi szerzőink árulnak és ajánlanak könyvet, beszélgetnek, dedikálnak:
14.00-15.00-ig: Zima Szabolcs A makedón összeesküvés c. művészettörténeti thriller szerzője.
15.00-16.00-ig: Fábián Janka, akinek legújabb történelmi-romantikus regénye, A német lány nemrég jelent meg.
16.00-17.00-ig: Rubin Eszter, aki Barhesz c. zsidó gasztro-családregénye olvasóit megvendégeli egy saját gyártmányú mini-barhesszel.
17.00-18.00-ig: Fejős Éva, akinek eddig megjelent tizenegy könyve már számos olvasójának adott erőt nehéz élethelyzetekben.
18.00-19.00-ig: Csabai Márk, egy igazi pesti csibész, az Egy csibész naplója írója.

2012. augusztus 21., kedd

Irány a Pozsonyi Piknik!

Sakkot nem vállalok
Debreceniként nem túl sűrűn jutok el Budapestre, pedig néha nem ártana a tűz körül forgolódnom. Hamarosan újabb alkalmam nyílik erre, szeptember 1-jén (szombaton) 14 órától ugyanis a Pozsonyi (úti) Pikniken dedikálok. Miután leszereltem a feldühödött, aláírásra vágyó olvasói hordákat (erre 14:05-ig sor kerülhet), különleges módon fogom múlatni az időt. Az Ulpius azt találta ki, hogy a szerzők óránkénti váltásban segítsenek be a boltosoknak az árusításban. Mivel a könyviparban dolgozom, nekem ez nem számít majd újdonságnak, jó móka lesz az egész.
Aztán irány vissza Debrecenbe, mert szeptember második felében szeretném leadni a második könyv szövegét a szerkesztőnek (Verának innen is üzenem, hogy haladok vele).

2012. augusztus 13., hétfő

Adri könyvmoly nyaralás közben olvasott

"Röviden úgy jellemezném a történetet, hogy Dan Brown Da Vinci kód-ja izgalmát, nyomozásának érdekes versikéit, gyorsaságát ötvözzük Rejtő Jenő vagy Vavyan Fable humorával, nagyszerű szóhasználataival, érdekes karaktereivel.
Na de azért ennyire röviden nem ússzátok meg a beszámolómat a könyvről..."

Ismertető, értékelés ITT.

Köszönöm, Adri!

2012. augusztus 12., vasárnap

Interjú az Agatha Raisin-könyvek írójával

M. C. Beaton honlapján bukkantam rá egy friss beszélgetésre az idén már 76. életévét töltő skót írónővel. A Booksellerből kiszkennelt interjú több érdekes dolgot is tartalmaz, én most csupán kettőt emelnék ki belőle.
Az egyik az, hogy én még csak a Spenótos halálpitét olvastam tőle (Quiche of Death), de megdöbbenve vettem tudomásul, hogy a mű 1992-es születésű. Angol eredetiben sikerült hozzájutnom, és egyáltalán nem tűnt fel sem a stílusból, sem a környezetből (használati tárgyak, öltözetek stb.), hogy ez egy húsz évvel ezelőtti regény.
A másik dolog pedig egy aprócska érdekesség: a névadás. MCB elárulta, hogy főhősének nevét két forrásból rakta össze. Az "Agatha" az Agatha Christie iránti tiszteletből származott, illetve P. G. Wodehouse Agatha nénijéből (Aunt Agatha). - No, és a Raisin (magyarul: mazsola)? - kérdezett rá az újságíró. - Az pedig a ráncokból - válaszolt az asszonyság önkritikusan. Pedig igazából nem érezhető rajta a kor, az utóbbi 20 évben például 24 Agatha Raisin-történetet írt. Idén Hiss and Hers címen jelent meg a legújabb. Én meg jelenleg azon nyavalygok, hogyan jussak túl a másodikon...

2012. augusztus 8., szerda

A magyar krimiről

A Könyvesblog a magyar krimi múltjáról és reneszánszáról írt egy jó kis összefoglaló cikket. A szerző általában nincs nagy véleménnyel a műfaj eddigi hazai teljesítményével, Kondor Vilmos regényeit viszont egyértelműen áttörésnek tartja. Én is úgy látom, hogy egyre több a színvonalasabb, érdekesebb, korszerűbb magyar krimi, és remélem, hogy a fejlődés folytatódik. Szívesen látnék még több szerzőt.

"Kijelenthető, hogy a magyar krimi (kétszer is) megszületett. Ha egyszer nem lett volna halálra ítélve, talán előrébb tartanánk. Ezek most – újra – a gyermekévek. Annak nem is rossz. Ha az olvasó képbe szeretne kerülni a magyar krimiben, akkor ezeket a könyveket mindenképp olvassa el:..."

Folytatás a cikkben.

2012. augusztus 7., kedd

Roni olvasott és dicsért

Veronika, a Roni olvas blog tulajdonos-szerkesztője már át is rágta magát A makedón összeesküvésen, és olyan kritikát írt róla, amibe komolyan belepirultam. Köszönet ismét a fáradozásért, és az elismerő sorokért! Óriási érzés, ha ismeretlenül megdicsérik az embert - ezt mindenkinek ki kellene próbálnia! :) Ráadásul a könyvvel sikerült elérnem azt a célomat is, hogy szórakoztatva terjesszek ismereteket. Roni legalábbis ezt írta:

"És igen, újra élek-halok a művészettörténetért.:-)
Hogy őszinte legyek, nem is tudtam, nem is sejtettem, hogy magyar szerző tollából művészettörténeti krimi vagy thriller került ki nemrégiben. Aztán egy napon roppant kedves levelet kaptam magától a szerzőtől, aki felajánlott egy tiszteletpéldányt a frissen megjelent regényéből. Rögtön utánanéztem a könyvnek, elolvastam a fülszövegét, és tudtam: igen, ezt akarom! Ez csak jó lehet!
És milyen igazam lett!
Ez egy hihetetlenül szórakoztató, izgalmas, érdekes és művészettörténeti információkban bővelkedő regény, amit egyszerűen lehetetlen nem szeretni!"

Roni, köszi újra, dolgozok tovább...



2012. augusztus 5., vasárnap

Egy hónapja a piacon

Körülbelül ma egy hónapja, július legelején jelent meg A makedón összeesküvés. Én egy veszprémi könyvesboltban találkoztam vele először, és nagyon megörültünk egymásnak. Még nem akartam újraolvasni (Fejős Éva ezt szinte mindig azon melegében megteszi a könyveivel), de azért egy rövid összegzést most készítenék:
A regény a Bookline Kalandregény kategóriájában a Top 20 felé közelít, jelenleg a 27. helyen áll.
Az Alexandránál a thrillerek közé került, ahol egy hónap alatt a 63. helyről a 45.-re jött előre.
Mivel a kereskedők többsége havi listákat készít, remélem, hogy a könyv hamarosan más listákon is felbukkan.

Ezen kívül készült velem pár interjú (köszi Zamának és a Kultographynak), valamint tiszteletpéldányokat küldtem szét néhány kedves bloggernek, akik megígérték, hogy szintén írnak a Makedónról. (Roni jár vele a legelőrébb, ha jól láttam a Molyon. Egyelőre ennyit írt kommentként: "nagyon szórakoztató és érdekes! :) olvastatja magát!")

Egy hónap múlva újabb leltárt készítek, mert azt hiszem, lesz miről.

2012. augusztus 3., péntek

Interjú a Kultographyn

"Rengeteg tanultam magam is, miközben az anyagot gyűjtöttem a könyvhöz. Annak idején szerkesztettem egy könyvet, aminek A művészet 100 legnagyobb rejtélye volt a címe, és abban számos ilyen, szinte ismeretlen érdekesség volt. Azt szerettem volna ezekkel a kuriózumokkal elérni, hogy ne csak a krimi szál legyen a történetben, hanem olyasmi is, ami ad valami pluszt az olvasóknak. Ami nem csupán egynyári olvasmánnyá, de egy kissé maradandóbbá teszi a regényt."

A teljes interjú ITT olvasható. Köszönet érte Mádai Adriennek és a Kultographynak!

2012. augusztus 1., szerda

JK Rowling új pályán

A Harry Potter-könyvfolyam lezárása után JK Rowling újabb fába vágta a fejszéjét, ezúttal felnőtteknek írt Agatha Christie-szerű krimit, "fekete komédiát". Persze, én sem ülnék nyugodtan a babérjaimon, ha csak 600 millió font lenne a bankszámlámon. A végén még a királynő utolér a leggazdagabb brit nők listáján...
Témát, műfajt váltani egyébként biztosan nehéz. Ha valakit megszoktak egy bizonyos szerepben, akkor élete végéig azt várják el tőle. Rowling jól tette, hogy nem maradt Potter mellett, hanem teljesen más irányba nyitott. A varázslós könyvekkel előbb-utóbb ráuntak volna. Most viszont új arcát mutathatja meg, és ez szerintem őt is motiválja, stimulálja.
A Casual Vacancy (magyarul talán "Átmeneti üresedés") szeptember 27-én kerül a boltokba (nem itthon), és nemrég leplezték le a borítóját. A rajongók nincsenek elájulva az egyszerű dizájntól, a Mashable felmérésén például az olvasók 38%-a (mai adat) azt kérdezi: Ez komoly? (Itt nekem sem jön be ez a minimalista stílus.)
Én személy szerint ugyanakkor érdeklődve várom, milyen lesz a könyv fogadtatása, és képes lesz-e Rowling egy számára új terepen is megállni a helyét.

Augusztusban: 33%-os kedvezmény

Az Ulpius ebben a hónapban 33% árengedményt ad minden könyvére. A részletek a honlapjukon, de azt hiszem, ennél jobb ajánlat már nem lesz idén sehol. Általában 15-25%-os kedvezményt szoktak adni a nagykereskedők a webshopokban,a "kétharmadár" tehát igen gáláns ajánlat. Használjátok ki! (Aztán ne mondjátok, hogy nem szóltam...)