2012. április 10., kedd

Ha nincs ellenség, mivel biztassuk a népet? - Jön a Könyvfesztivál

Április 19-én kezdődik a négy napig tartó Könyvfesztivál a Millenárison. Ha budapesti lennék, becsszóra mindennap kimennék, így viszont - 250 km-re a fővárostól - csak másoknak tudom ajánlani. Sok kiadó erre az eseményre időzíti az év első nagy dobásait, az árusok (kereskedők) pedig a fesztiváltól várják, hogy kissé felpörgesse az év elején általában leülő eladásokat.

Az újdonságok közül a díszvendég Claudio Magrist emelném ki, az olasz írótól az Európa és a nemrég alakult Libri is hoz ki könyvet. Érdekes lehet az új Fukuyama is (A politikai rend eredete), akárcsak Michio Kaku gondolatai A jövő fizikájáról. Őt valamelyik tudományos csatornán ismertem meg, és állíthatom, hogy az egyik legszínesebben beszélő tudós, akit valaha láttam.

Biztos sokan várják/várták Jo Nesbotől a Denevérembert és a Phantomot - én még tőle nem olvastam semmit, viszont a nevét már úgy-ahogy helyesen ki tudom ejteni (klikk a meghallgatás gombra ITT). Coelho tuti siker, és valószínűleg Eco is, aki egyre lassabban ír, de hát 80 évesen már én sem fogok ugrálni. Pelevin könyvében a cím máris megfogott (Ananászlé a szépséges hölgyeknek - ez csakis orosz könyv lehet), Goretity József tanár úr ismét kiváló fordítói munkát végzett.

Ami a magyarokat illeti, a most 100 éves Örkény tiszteletére kijött a Macskajáték hangoskönyv formájában, a csodálatos, kedves hangú Pogány Judit előadásában. (Bár azt hiszem, a hangoskönyv műfaját Örkény kissé abszurdnak tartaná :).Csukás Istvántól a Pom Pom örök kedvencem marad 80 éves koromig (utána majd választok mást), de szeretettel őrzöm a tőle kapott Süsü-képeslapomat is. Az egyik legnagyobb Csontváry-szakértőnek számító Romváry Feri bácsitól egy Zsolnay-album lesz kint a fesztiválon (Pécs ez is, az is, ha úgy vesszük), Csorba Dávid barátomtól pedig egy valószínűleg szűkebb szakmai körnek szánt könyv, amely A zászlós bárány nyomában - A magyar kálvinizmus 17. századi világa címet viseli. Jó válogatást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése