2013. február 1., péntek

Az ördög a részletekben

Ahogy a Google Street View feltérképezi az utcákat, a Google Art Project ugyanezt teszi a világ legnagyobb múzeumaival. Eleinte azok persze nyafogtak, hogy közönséget vesztenek, ha a neten is elérhetővé válik a kollekciójuk, de hát ennyi erővel ma már meccsre sem járna senki, mert ott a tévé.

Szóval, a projekt egyre bővül, gyarapszik, én pedig képes vagyok - kis túlzással - órákon keresztül böngészgetni. Hihetetlen részletességgel vannak fenn a képek, a legapróbb ecsetvonások is kivehetők rajtuk.

Itt van például Vermeer Tejet öntő lánya, amely a holland (németalföldi) festőtől megszokott kékekben, fehérekben, sárgákban pompázik. Ma már valószínűleg bele sem gondolunk, hogy akkoriban ezeket a festékeket nem volt olyan egyszerű beszerezni, mint manapság. A kéket például a méregdrága lapis lazuliból (lazuritból, lazúrkőből) állították elő, amelyet Afganisztánban, illetve a Bajkál-tó környékén bányásztak, szóval elképzelhető, mennyire számított olcsó mulatságnak. Vermeer is csak egy Pieter van Ruijven nevű delfti mecénásnak köszönhette, hogy rendszeresen hozzájutott. És ha már volt neki odahaza, hát használta rendesen. Más festők inkább csak óvatosan, mértékkel, csupán a figurák ruházatán, Vermeer viszont az épületeken, berendezési tárgyakon, sőt a háttereken is. Az Art Project oldalán érdemes közelebbről is megnézni ezeket a kékeket.

UI. A hozzáértők szerint a lazurit gyógyítja a depressziót, a migrénes fejfájást, sőt a halláskárosodást is, és csökkenti a vérnyomást. Újabb néhány ok a nézelődésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése