2013. február 12., kedd

Miért drágák az e-könyvek?

Nemrég tették fel azt a nagyon jó kérdést, hogy miért ilyen drágák (még mindig) az e-könyvek. Az e-olvasó készülékek ára lassan, de biztosan csökken, ám a beléjük való tartalom továbbra sem csábítóan olcsó. Magyarországon pedig pláne nem. Nézzük csak meg, hogy - a Bookline és a Líra vegyesvállalataként létrehozott - ekonyv.hu oldalon hogyan alakul néhány bestseller ára:

A sötét ötven árnyalata: 3000 Ft (e-könyv) --- 3400 Ft (papírkönyv)
A százéves ember, aki kimászott az ablakon...: 2800 Ft --- 3400 Ft
A 632-es kódex: 1500 Ft --- 3000 Ft
Vilmos és Kate: 1500 Ft --- 1000 Ft
A Megmentő (Frei Tamás): 2000 Ft --- 3300 Ft

És így tovább. Az összehasonlítást megnehezíti, hogy néhány igazán sikeres könyv papíralapon már nincs is a piacon, elektronikusan viszont - magától értetődően - korlátlanul beszerezhető. Vannak olyan kísérletek is, miszerint bizonyos szerzők bizonyos művei csupán e-könyvként jelennek meg Az Ulpiusnál például Fábián Jankától hoztak ki néhány kisregényt ilyen formán, 500 Ft-os ár körül.

Szerintem éppen ez az az árszint (5-800 Ft), amely elfogadható lenne egy e-könyvnél. Könyvkiadói tapasztalataim szerint még így is maradna rajta haszon, különösen úgy, hogy 1000 Ft alatti árnál az eddigi 1-3000-es eladási példányszámok könnyen 10 000 fölé ugorhatnának. Mindenki jól járna: az olvasó olcsóbban juthatna a könyvekhez (így nőne az olvasó emberek száma is szerintem - már ha ez cél manapság), a kiadó pedig apróbb tételekből ugyan, de legalább ugyanakkora bevételre tehetne szert, mint eddig.

Miért olcsóbb az e-könyv? Azért, mert nincs nyomdaköltség, amely egy kiadvány árának harmadát-negyedét (drágábbra árazott könyveknél hatodát-hetedét) jelenti. Kevesebb a kiadói munka (pl. a tördeléssel, borítóval nem kell annyit szöszmötölni). Nincs raktárköltség, szállítási költség, és nincs nagykereskedelmi/kiskereskedelmi jutalék, hiszen a mű a kiadótól egyenesen az olvasókhoz jut el. Többet lehetne reklámra költeni, és többet lehetne a szerzőnek adni.

Előbb-utóbb mindez bekövetkezik, de ehhez az kell, hogy az e-olvasók (tabletek, okostelefonok) jobban elterjedjenek. Utána lemegy a könyvek ára is. Ezt még kivárjuk.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Szabolcs!
    Az e-könyvek és a papír alapú könyvek árkülönbségén én is sokáig bosszankodtam. Aztán megtudtam, hogy miért is van ez.
    A papír alapú könyvek áfakulcsa - mivel kulturális értéket képviselnek, és azt támogatni kell - alacsonyabb a megszokottnál, mindössze 5%.
    Ezzel szemben, az e-könyvek - mivel letöltik őket, így szolgáltatásnak minősülnek - 27%-os Áfát hordoznak magukban.
    Talán ez a 20%-os különbség, éppen elegendő lenne...vagy talán még ez sem... De mindenesetre barátibb, és úgy gondolom, hogy érdemes lenne átgondolni mindezt a kormánynak és az adóhatóságoknak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Roni!
      Igazad van, ezt az áfa-dolgot el is felejtettem említeni. Ugyanakkor a hagyományos könyveknél "dupla" 5%-os áfa van, mert egyrészt a kiadó fizet a papírra 5%-ot a nyomdának, utána meg a kész könyvön eladáskor is van egy újabb 5%. Bonyolult a helyzet, és tényleg tisztességesebb lenne, ha a könyvek egységesen alacsony áfával lennének sújtva.

      Törlés
    2. Ezt a +5%-ot nem tudtam - bár a helyzeten nem változtat.. Sajnos drága így is, úgy is... Én szeretek e-könyvet (is) olvasni, és néhány száz forintos áron egészen biztosan megvenném...Dehát nem én döntök ugye...:)
      Szerencsére a regényírás még adómentes! :) Jó munkát! :)

      Törlés